V celém výrobním řetězci se můžete spolehnout, že technici společnosti Linde s vámi budou spolupracovat a najdou ty správné plyny a aplikace, které budou vyhovovat vašim požadavkům na kvalitu a sledovatelnost.
Sycení oxidem uhličitým Zvyšování produktivity a kvality pomocí oxidu uhličitého
Oxid uhličitý je nejčastěji používaným průmyslovým plynem při výrobě piva a nealkoholických nápojů.Ten je rozpuštěn v nápojích a stává se jejich přirozenou součástí.
Dodáváme potravinářský oxid uhličitý pocházející z přírodních zdrojů i průmyslových výrob, splňující všechny příslušné směrnice pro potraviny.
Během sycení nealkoholických nápojů oxidem uhličitým se oxid uhličitý aplikuje v saturátoru, kde se smísí pod tlakem s vodou s řízenou teplotou. Následně se přidá sirup, sladidlo a další složky, aby se vytvořil konečný produkt.
Oxid uhličitý a směsi oxidu uhličitého s dusíkem jsou vhodná tlačná média při výrobě a čepování piva.
Inertizace a výroba nápojů Zvyšování produktivity a kvality pomocí dusíku
Při výrobě nesycených nápojů, vína a olejů je důležité zabránit přístupu vzduchu a následné oxidaci produktů.
Dodáváme potravinářský dusík, splňující všechny příslušné směrnice pro potraviny.
Potravinářským dusíkem lze inertizovat volný prostor v zásobníku či tanku v průběhu skladování a manipulace.
Čepovací a potravinářské plyny
BIOGON® pro kvalitní pivo BIOGON® je optimálním řešením pro uchování kvality piva. Jde o speciální směs dusíku a oxidu uhličitého určenou pro čepování piva, která vhodně kombinuje všechny výhody obou těchto plynů: - zabraňuje přesycení piva oxidem uhličitým - zajišťuje dokonalou ochranu piva před zvětráváním v sudu i v potrubí a podporuje tak jeho trvanlivost - po celou dobu čepování piva zajišťuje mikrobiologickou čistotu nad hladinou piva v sudu
Výroba a ochrana vína Pro výrobu a ochranu vína jsou určeny nové technologické postupy využívající dusík (N2), oxid uhličitý (CO2), argon (Ar) a oxid siřičitý (SO2), ale také potřebná aplikační zařízení a know-how. Ta umožní použít technologie a ochrání víno po celou dobu zpracování od samotných hroznů až po finální výrobek.
Výroba nealkoholických nápojů Při výrobě sycených nealkoholických nápojů má nezastupitelnou úlohu plynný oxid uhličitý. Dává nápojům charakteristickou perlivou chuť a zajišťuje jejich osvěžující efekt. Působí i jako stabilizátor nápoje pro prodloužení jeho trvanlivosti. Jako antioxidační, konzervační a dezinfekční prostředek při výrobě ovocných šťáv a dření se využívá vlastností oxidu siřičitého.
Dávkování kapalného dusíku Zvyšování pevnosti PET lahví a plechovek kapalným dusíkem
Výrobci nesycených nápojů (voda, džusy, čaje atd.) většinou plní tyto nápoje do PET lahví. Během posledních 20 let se plastové lahve ruku v ruce s tlaky na ochranu životního prostředí a snižování nákladů ztenčují. Tím však dochází ke snižování hmotnost PET polymerů v lahvích, což má za následek tenčí a slabší stěny lahve.
Lahve po naplnění musí být ve skladech stohovány na paletách a následně jsou přepravovány k zákazníkům. V případě použití odlehčeného PET materiálu při výrobě lahví vznikají nebezpečné podmínky a nákladné ztráty produktu, neboť tenkostěnné lahve podléhají při skladování a přepravě snadné deformaci.
Tomuto problému lze zabránit natlakováním lahví. Dusík je dokonalé médium, protože je k dispozici v kapalné formě. Když se kapalný dusík odpařuje, expanduje na 682násobek svého kapalného objemu. Kromě toho je inertní – tím chrání nápoj před oxidací, která může vést ke znehodnocení nápoje a ztrátám zisku.
Dodáváme kapalný dusík (LIN) potřebný pro dávkovací systémy LIN (nitrodosery) běžně používané ve stáčírnách. Tyto systémy přidávají kapku kapalného dusíku a lahev se následně okamžitě uzavře. Dávka kapky kapalného dusíku při odpařování expanduje a zvyšuje vnitřní tlak. Zvýšením tlaku se lahev zpevní, takže je dostatečně odolná deformaci a může se stohovat při skladování a přepravě.