Nápoje

V celém výrobním řetězci se můžete spolehnout, že technici společnosti Linde s vámi budou spolupracovat a najdou ty správné plyny a aplikace, které budou vyhovovat vašim požadavkům na kvalitu a sledovatelnost.

Sycení oxidem uhličitým
Zvyšování produktivity a kvality pomocí oxidu uhličitého

Oxid uhličitý je nejčastěji používaným průmyslovým plynem při výrobě piva a nealkoholických nápojů.Ten je rozpuštěn v nápojích a stává se jejich přirozenou součástí.

Dodáváme potravinářský oxid uhličitý pocházející z přírodních zdrojů i průmyslových výrob, splňující všechny příslušné směrnice pro potraviny.

Během sycení nealkoholických nápojů oxidem uhličitým se oxid uhličitý aplikuje v saturátoru, kde se smísí pod tlakem s vodou s řízenou teplotou. Následně se přidá sirup, sladidlo a další složky, aby se vytvořil konečný produkt.

Oxid uhličitý a směsi oxidu uhličitého s dusíkem jsou vhodná tlačná média při výrobě a čepování piva.

Inertizace a výroba nápojů
Zvyšování produktivity a kvality pomocí dusíku


Při výrobě nesycených nápojů, vína a olejů je důležité  zabránit přístupu vzduchu a následné oxidaci produktů.

Dodáváme potravinářský dusík, splňující všechny příslušné směrnice pro potraviny.

Potravinářským dusíkem lze inertizovat volný prostor v zásobníku či tanku v průběhu skladování a manipulace.

Čepovací a potravinářské plyny

BIOGON® pro kvalitní pivo
BIOGON® je optimálním řešením pro uchování kvality piva. Jde o speciální směs dusíku a oxidu uhličitého určenou pro čepování piva, která vhodně kombinuje všechny výhody obou těchto plynů:
    - zabraňuje přesycení piva oxidem uhličitým
    - zajišťuje dokonalou ochranu piva před zvětráváním v sudu i v potrubí a podporuje tak jeho trvanlivost
    - po celou dobu čepování piva zajišťuje mikrobiologickou čistotu nad hladinou piva v sudu

Výroba a ochrana vína
Pro výrobu a ochranu vína jsou určeny nové technologické postupy využívající dusík (N2), oxid uhličitý (CO2), argon (Ar) a oxid siřičitý (SO2), ale také potřebná aplikační zařízení a know-how. Ta umožní použít technologie
a ochrání víno po celou dobu zpracování od samotných hroznů až po finální výrobek.

Výroba nealkoholických nápojů
Při výrobě sycených nealkoholických nápojů má nezastupitelnou úlohu plynný oxid uhličitý. Dává nápojům charakteristickou perlivou chuť a zajišťuje jejich osvěžující efekt. Působí i jako stabilizátor nápoje pro prodloužení jeho trvanlivosti.
Jako antioxidační, konzervační a dezinfekční prostředek při výrobě ovocných šťáv a dření se využívá vlastností oxidu siřičitého.




The picture shows water bottles with sparkling water. 
The picture is large enough to be used on a brand wall e.g. on a trade fair booth. 
The picture can also be used as an image in the global product campaign. Please contact branding@linde.com in case you would like to receive the related advertisement.

Dávkování kapalného dusíku
Zvyšování pevnosti PET lahví a plechovek kapalným dusíkem

Výrobci nesycených nápojů (voda, džusy, čaje atd.) většinou plní tyto nápoje do PET lahví. Během posledních 20 let se plastové lahve ruku v ruce s tlaky na ochranu životního prostředí a snižování nákladů ztenčují. Tím však dochází ke snižování hmotnost PET polymerů v lahvích, což má za následek tenčí a slabší stěny lahve.

Lahve po naplnění musí být ve skladech stohovány na paletách a následně jsou přepravovány k zákazníkům. V případě použití odlehčeného PET materiálu při výrobě lahví vznikají  nebezpečné podmínky a nákladné ztráty produktu, neboť tenkostěnné lahve podléhají při skladování a přepravě snadné deformaci.

Tomuto problému lze zabránit natlakováním lahví. Dusík je dokonalé médium, protože je k dispozici v kapalné formě. Když se kapalný dusík odpařuje, expanduje na 682násobek svého kapalného objemu. Kromě toho je inertní – tím chrání nápoj před oxidací, která může vést ke znehodnocení nápoje a ztrátám zisku.

Dodáváme kapalný dusík (LIN) potřebný pro dávkovací systémy LIN (nitrodosery) běžně používané ve stáčírnách. Tyto systémy přidávají kapku kapalného dusíku a lahev se následně okamžitě uzavře. Dávka kapky kapalného dusíku při odpařování expanduje a zvyšuje vnitřní tlak. Zvýšením tlaku se lahev zpevní, takže je dostatečně odolná deformaci a může se stohovat při skladování a přepravě.

Pro oblast Čech  

Ing. Petr Ťopka  

e-mail:petr.topka@linde.com  

Tel:+420 731 608 791

Pro oblast Moravy a Slovenska 

Ing. Zbyněk Šturma 

e-mail:zbynek.sturma@linde.com 

Tel:+420 731 608 783

Máte dotaz pro naše odborníky?